Bosáky

Bosáky. Slyšíte toto slovo poprvé? Krátce vám bosáky představím. V podstatě se jedná pouze o krajový název pro známější chlupaté knedlíky. Říká se jim tak zejména v okolí Sušice. Bosáky jsou výbornou přílohou například k pečené kachně nebo uzenému masu.

Suroviny:
1 kg oloupaných syrových brambor
120 g krupice
100 g hrubé mouky
60 g sádla
3 lžíce mléka
1 vejce
sůl

Postup na přípravu bosáků

Brambory jemně nastrouháme. Vodu z nich částečně slijeme, pokropíme je mlékem, osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto dobře promícháme a rukou smočenou ve vodě děláme knedlíky velikosti vejce.
Knedlíčky zaváříme do osolené vody a vaříme je podle velikosti zhruba 10 minut. Při vaření je opatrně vařečkou nadzvedneme, aby se nepřichytily ke dnu.
Uvařené bosáky ihned podélně rozkrojíme, omastíme je sádlem nebo smaženou cibulkou a podáváme je se zelím. Výborně chutnají například s uzeným masem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *