Pivní štrůdl s jablky

Když si najdu chvilku, tak se ráda dívám na pořad Prostřeno! Televize Prima jej vysílá každý všední den v podvečer, pořad ale asi není nutné představovat, je dost populární.
Proč to tu ale zmiňuji, tuším, že minulý týden měli zrovna soutěžící jako úkol týdne připravit pro své hosty nějakou dobrotu z piva. Viděla jsem, jak připravují pivní sýr a různá těstíčka s pivem, ale pivní štrůdl s jablky nenapadl nikoho. Tak třeba inspirace pro příště 🙂

Suroviny:
300 g hladké mouky
70 g másla
60 g sádla
16 lžic 12stupňového piva
8 kyselých jablíček
1 skořicový cukr
1 vejce
strouhanka
cukr
moučkový cukr
máslo na potření
rum
sůl

Postup na přípravu pivního štrůdlu s jablky

Do mouky uděláme důlek, nakrájíme do něj máslo a sádlo, postupně přilijeme pivo, osolíme a vypracujeme v těsto, které necháme alespoň půl hodiny odpočinout.
Na pomoučněném válu vytvoříme z těsta plát asi 4 milimetry silný, posypeme osmaženou strouhankou, přidáme najemno nakrájená jablka, posypeme cukrem (podle chuti) a také skořicovým cukrem, přidáme opět strouhanku, opatrně a jemně polijeme rozpuštěným máslem, svineme a potřeme rozšlehaným vejcem.
Závin pečeme asi 45 minut při 165°C. Můžeme ještě průběžně zlehka potírat rozšlehaným vejcem.
Když se štrůdl v troubě vypne, pomažeme ho ještě máslem a pokapeme rumem. Hotový štrůdl pak posypeme moučkovým cukrem. Dobrou chuť.

Jedna myšlenka na “Pivní štrůdl s jablky”

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *