Snad neexistuje nikdo, kdo by alespoň jednou neochutnal na nějaké pouti nebo vánočních trzích tradiční trdelník, jeho vůni lze totiž jen těžko odolat. Jeden z nejlepších receptů na trdelník jsme našli na jižní Moravě.
Suroviny:
150 ml mléka
500 g polohrubé mouky
60 g másla
60 g sádla
4 žloutky
2 lžíce krupicového cukru
1 kostka droždí
1 vejce
skořice
sůl
alobal
Postup na přípravu tradičního trdelníku
Do vlažného a mírně oslazeného mléka rozdrobíme droždí, promícháme a necháme vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku se špetkou soli, přidáme zbylý cukr, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo a sádlo a vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké nepříliš tuhé těsto. Poprášené moukou a zakryté utěrkou ho necháme kynout, až zdvojnásobí objem. To potrvá přibližně jednu hodinu.
Z těsta vyválíme 2 centimetry silné válečky a navijeme je na dlouhý dřevěný váleček obalený alobalem. Měly by se nám na něj vejít tři za sebou. Takto připravené těsto necháme opět kynout, tentokrát už jen 15 minut.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Trdelníky na válečku pak potřeme vejcem rozšlehaným se lžící mléka a posypeme směsí cukru a skořice. Váleček dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi půl hodiny dozlatohněda.