Kynutý tvarohový závin

Tvaroh patří v našich krajích k velmi oblíbeným surovinám, je snadno dostupný, chutný a přitom i zdravý. Stává se tak základní komoditou ve sladké kuchyni. Tvaroh hraje hlavní roli i v našem receptu na kynutý tvarohový závin.

Suroviny na těsto:
500 g polohrubé mouky
200 ml mléka
130 g oleje
40 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
1 vejce
sůl

Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
90 g cukru
2 vejce
2 sáčky vanilkového cukru
2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
1 vejce na potření

Postup na přípravu tvarohového závinu

Ze surovin určených na těsto necháme v domácí pekárně vypracovat těsto. Kdo nemá domácí pekárnu, jistě to zvládne i klasicky ručně (kvásek z mléka, cukru a droždí se přidá k ostatním surovinám). Těsto necháme nakynout.
Tvaroh rozmícháme s vejci a cukrem, je-li příliš hustý, můžeme jej zředit troškou smetany nebo mlékem. Nakonec do něj vmícháme pudinkový prášek.
Nakynuté těsto rozdělíme na poloviny. Každou část rozválíme na obdélník, potřeme polovinou náplně a svineme. Necháme na plechu ještě chvilku kynout, pak potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180°C asi 30 minut dozlatova.
Před porcováním necháme hotový závin trochu vychladnout. Při podávání můžeme nakrájený závin velmi lehce posypat moučkovým cukrem nebo zlehka polít čokoládou. Dobrou chuť.

Kynutý tvarohový závin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *