Francouzský hruškový koláč

Jeden typický francouzský recept jsme již publikovali v říjnu, kdy jste si mohli připravit kohouta na víně. Dnes uvedeme další francouzský recept, zároveň jde o první recept od vás od našich čtenářů. Moc za něj děkujeme a věříme, že vám francouzský hruškový koláč bude chutnat.

Suroviny:
4 šálky hladké mouky
3 šálky cukru
1 prášek do pečiva
250 g měkkého tvarohu (rozšlehaného s trochou mléka na jemnou hladkou hmotu)
2 šálky oleje
4 vejce
3 hrušky
citrónová kůra z jedné poloviny dobře omytého citrónu

Postup na přípravu francouzského hruškového koláče

Mouku smícháme (nejlépe tak, že ji prosijeme) s práškem do pečiva. Vložíme do mísy, uprostřed vyhloubíme důlek a dáme do něho cukr, tvaroh, olej, nastrouhanou citrónovou kůru a rozšlehaná vejce. Vše smícháme dohromady a těsto důkladně prohněteme. Má být pevné a hladké.
Kulatou pečící formu o velikosti 24 – 26 cm v průměru tence vymažeme tukem a těsto do ní vložíme.
Hrušky oloupeme, nakrájíme je na čtvrtky a zbavíme jádřince. Takto připravené je vtlačíme do těsta. Koláč vložíme do vyhřáté středně horké trouby a na střední drážce podle teploty trouby asi 45 minut dozlatova upečeme. Hned po upečení koláč vyklopíme na drátěnou podložku a ještě horký podáváme. Chutná však výborně i studený. Dobrou chuť!

Poznámka redakce:
Koláč jsme vyzkoušeli jak s hruškami, tak i s jablky. Byl velmi dobrý, i když jsme snížili původní množství cukru ze tří šálků na méně než dva a místo dvou celých šálků oleje použili jenom jeden a půl. Důležité je však zachovat množství tvarohu, který těsto nakypří, učiní je vláčným.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *