Kohout na víně je starý klasický recept francouzské kuchyně. Nejrůznější variace snad ani nelze spočítat. Tentokrát jde sice o složitější recept, ale výsledná chuť za to stojí. Celý kohout vám vystačí minimálně na 4 porce, doba přípravy činí asi 2 hodiny.
Suroviny:
1 kohout
0,7 litru červeného vína
50 g špeku
4 střední mrkve
4 malé cibule
1 veliká petržel
1 malý celer
2 stonky řapíkatého celeru
2 lžíce másla
4 lžíce olivového oleje
2 bobkové listy
6 kuliček nového koření
5 snítek tymiánu
kůra z 1 citronu
pepř
sůl
Postup na přípravu kohouta na víně
Kohouta i s kostmi naporcujeme přibližně na 8 až 12 kousků. Po naporcování si rozehřejeme kastrol s tlustým dnem, vlijeme olivový olej s máslem a kohoutí porce zprudka ze všech stran opečeme. Opečené maso dáme stranou do mísy a posolíme ho. Ve stejném kastrolu na výpeku z kohouta opečeme kostičky špeku. Špek pak dáme ke kohoutovi do mísy a na výpeku opečeme dozlatova nejdřív kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky, pak přidáme cibuli, nakrájené řapíky celeru, tymián, nové koření, bobkový list a mletý pepř. Restujeme dozlatova.
Nyní vrátíme do kastrolu kohouta se špekem a zalijeme vínem, které necháme probublat. Na závěr dolijeme vodou tak, aby byl kohout zalitý, ale ne víc. Vaříme na mírném ohni a po 15ti minutách ochutnáváme omáčku, kterou případně dosolíme podle chuti. Maso pravidelně kontrolujeme, pokud je hotové, vyjmeme jej (jako první by měla být hotová prsa). Obsah kastrolu rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem, případně vínem. Na závěr přidáme strouhanou citrónovou kůru.
Kohouta vrátíme zpět do omáčky a vše před podáváním prohřejeme. Vhodnou přílohou jsou brambory na všechny způsoby, opečené, vařené či šťouchané. Výborná je také bramborová kaše. Ve Francii se servíruje takto upravený kohout i s rýží či opečenými kousky bagety. Dobrou chuť!
Znám starý klasický recept na kohouta na víně a tam se do omáčky nechává kohout vykrvit.
Bléééé, tak to bych nedal!