Citróny nejsou pouze do čaje

Svou domácnost si po celý rok, ale zvláště v zimě a brzy na jaře, kdy každý vitamín má pro náš organismus cenu zlata, nedovedeme představit bez citrónů. Tyto kyselé citrusové plody obsahují nejenom ovocné kyseliny a cenná vitamín C, ale také draslík, sodík, vápník, hořčík, železo, fosfor a vitamíny A a B, které jsou pro naši výživu nepostradatelné.

Přední místo v naší kuchyni zaujímá kyselá citrónová šťáva. Používáme ji do studených i horkých nápojů, do krémů, vaječných pokrmů, jogurtů, salátových omáček, do masových pokrmů, i k ochucení ryb. Ovocné saláty zakapané citrónovou šťávou jsou výborným dezertem, citrónová šťáva i kůra (z důkladně omytých plodů) je oblíbenou přísahou do moučníků, nákypů či k přípravě polev. Citrónovou šťávu pijeme vždy zředěnou. Pijeme-li ji pravidelně, pomáhá při prevenci infekčního onemocnění, zvyšuje obranyschopnost organismu.

Využití citrónů v domácnosti je mnohostranné. Jen pro ilustraci několik tipů:
1) Ponoříme-li citróny na chvilku do horké vody nebo převalíme-li je zlehka válečkem několikrát na podložce, vydají více šťávy.
2) Květák si udrží svou bílou barvu, pokapeme-li jej před vařením citrónovou šťávou.
3) Chuť masa znatelně zjemníme, pokapeme-li je alespoň 15 minut před pečením nebo grilováním citrónovou šťávou.
4) Jestliže do sójové omáčky přidáme několik kapek citrónové šťávy, získáme výbornou marinádu ke grilovaným rybám a masům.
5) Nakrojený citrón uchováme svěží, když jej řeznou plochou položíme na talířek lehce navlhčený octem.

Závěrem uvádíme jeden dnes již zapomenutý recept na citrónové máslo:

Čtyři lžíce másla umícháme do pěny, přidáme podle chuti sůl, vetší špetku pepře, lžíci rozsekané petrželky a lžíci citrónové šťávy. Promícháme a uložíme do chladu. S citrónovým máslem výborně chutnají grilované pokrmy, hodí se také k mazaní krekrů nebo jen tak na toasty.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *