Bezinkový sirup

Pokud se právě chystáte na víkendovou procházku do přírody, vezměte si s sebou menší košíček, jistě v tomto období narazíte cestou na bílé květy černého bezu. Několik květů si natrhejte, ukážeme si totiž recept na bezinkový sirup.
Bez černý (lidově nazývaný bezinky) má široké uplatnění v léčitelství i farmacii. Hojně se s ním setkáváme také v potravinářství. Bezinková limonáda je tak poměrně známý pojem, jde o oblíbený osvěžující nápoj zejména v letním období, jež má charakteristickou jemnou vůni i chuť.

Suroviny:
30 květů černého bezu
2 kg cukru
2 l vody
1 citron
100 g kyseliny citrónové

Postup na přípravu bezinkového sirupu

Nejprve budeme muset zajít někam do přírody pro květy bezu černého. Vyhýbejte se keříkům u rušných cest a vybírejte jen velké a plně rozkvetlé květy. Nasbírejte jich minimálně 30.
Doma květy důkladně omyjeme a dáme do nádoby s dvěma litry vody. Takto naložené květy necháme 24 hodin louhovat. Poté scedíme, přidáme cukr a krátce povaříme (myšleno zahřát, nikoliv vařit), než se cukr rozpustí. Po vychladnutí přidáme šťávu z jednoho citrónu a kyselinu citrónovou. Nyní sirup již jen trochu promícháme a je připraven ke stáčení. Přelijeme si jej do menších lahviček a uchováváme na temném místě.
Závěrem jedno upozornění, bezinkovému sirupu dává jeho charakteristickou chuť pil z květů. Při sběru a zpracování květů černého bezu tak dbejte na to, aby se pilu ve květech udrželo co nejvíce. Květy tedy oplachujeme sice důkladně, ale zároveň šetrně a opatrně.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *