Čokoláda jako lék

Čokoláda. Většina žen si při tomto slově představí pouze jedno, a to velkého zabijáka diet. Většina z nás samozřejmě moc dobře ví, že sníst denně tabulku čokolády na posezení nám opravdu na zdraví nepřidá, ale právě naopak nás vede k obezitě, problémem s pletí a mnoho dalšího, ale i přesto si jí většina z nás neumí odpustit. Jak velkým problémem to je? Já hodlám milovníky čokolády potěšit, faktem totiž je, že své milované čokolády se opravdu vzdávat nemusí. Každý totiž zná její negativní účinky, ale kolik z nás zná ty pozitivní? A že jich je hodně. Že nevěříte? Pojďme se ponořit do světa čokolády a já vás o jejích kvalitách přesvědčím.

Na začátek bych vás ráda upozornila, že všeho s mírou, i čokolády. Když se budete řídit tímto pravidlem, určitě vám tento článek o blahodárných účincích přijde vhod. Druhým pravidlem je to, že není čokoláda, jako čokoláda. Pod čokoládou si můžeme představit cokoliv, ale v našem případě se bavíme o kvalitní hořké čokoládě s vysokým obsahem kakaa.

Švýcarští vědci potvrdili, že pravidelná konzumace čokolády má pozitivní vliv nejen na lidský organismus, ale i na lidský mozek. Zde je seznam účinků čokolády na naše zdraví.

Čokoláda zlepšuje náladu

Pojídáním čokolády zvyšujete hladinu dopaminu a serotinu v mozku. Tyto neurotransmitery vyvolávají v našem těle pocit štěstí a mají pozitivní vliv na naší náladu. Pravdou však je, že se nacházejí i v omamných látkách, a proto může vznikat na čokoládu závislost. Čokoláda jich však obsahuje mnohem méně. Nedostatek těchto látek naopak může způsobit podrážděnost, agresivitu a depresi.

čokoláda

Má pozitivní vliv na sexuální zdraví

Čokoláda obsahuje Arginin, což je biogenní aminokyselina, která je označovaná jako přírodní viagra. Ženy, které si pravidelně dopřávají čokoládu tak podle všeho prožívají svůj sexuální život mnohem intimněji a také dosahují snadněji orgasmu. Čokoládu můžeme tedy považovat také za afrodisiakum.

Snižuje krevní tlak a cholesterol

Další studie zase potvrdily, že pravidelná konzumace čokolády snižuje krevní tlak. Zároveň obsahuje podíl kvalitních omega-6-kyselin, které napomáhají k odbourávání nezdravého cholesterolu tím, že zvyšují hodnoty cholesterolu zdravého.

Snižuje riziko rakoviny

Jelikož jsou kakaové boby plné antioxidantů, je čokoláda vhodnou a příjemnou prevencí proti vzniku rakoviny. Navíc zvyšuje hladinu flavonoidů v krvi a to chrání naše buňky před narušením volnými radikály.

Čokoláda samozřejmě obsahuje také mnoho vitaminů a minerálních látek. Obsahuje velký podíl hořčíku, fosforu, mědi, železa, fluoru a vápníku, vitaminy C, E, B, vlákninu, a mnoho dalších k životu potřebných látek. Jednoduše shrnuto – čokoláda je lékem a není na škodu si jí v menším množství dopřát.

Pokud se snažíte o redukci své váhy, snažte se čokoládu do svého jídelníčku zařadit během ranních a dopoledních hodin, konzumace čokolády v odpoledních hodinách již není vhodná. Doufám, že jsem vás o kvalitách čokolády dostatečně přesvědčila a určitě si o ní přečtěte mnoho dalších zajímavých informací.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *