Jemná chřestová polévka se smetanou

Že je chřest zdraví prospěšný, jsme si říkali již posledně, v rychlosti tedy jen připomeneme, že je bohatý na vlákninu i vitamín C a podporuje také správnou srdeční činnost. Jeho zařazení do našeho jídelníčku by mělo být samozřejmostí, tak co třeba zkusit jemnou chřestovou polévku se smetanou.

Suroviny:
900 ml zeleninového vývaru
500 g bílého chřestu
200 ml smetany
100 ml mléka
50 g másla
1 lžíce mouky
petrželka na ozdobení
pepř a sůl

Postup na přípravu chřestové polévky

Chřest zbavíme dřevnatých konečků a nakrájíme na malé kousky. Základem krémových polévek je jíška, bude tedy potřeba i zde. Připravíme si hrnec, ve kterém rozpustíme máslo. Do másla přidáme mouku a důkladně zamícháme.
Když máme hotovou jíšku, přidáme do hrnce mléko, vývar a kousky chřestu. Polévku přivedeme k varu a vaříme ji zhruba čtvrť hodinky.
Po 15 minutách polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Dochutíme solí a pepřem, nakonec vlijeme smetanu. Necháme ještě asi 5 minut povařit, ozdobíme petrželkou a můžeme polévku podávat, třeba i s osmaženou houskou. Dobrou chuť!

chřest

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *