Rybí polévka se zeleninou

Co by to bylo za Vánoce bez dobré rybí polévky, která je kromě výborné chuti také velice zdravá, zejména pokud nebudeme šetřit na použité zelenině.

Suroviny:
500 g rybího masa (nejlépe zbytky z vánočního kapra – hlava, ocas)
400 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
100 g mraženého hrášku
100 g másla
5 kuliček nového koření
5 kuliček černého pepře
3 bobkové listy
2 lžíce hladké mouky
muškátový oříšek
sůl a pepř

Postup na přípravu rybí polévky

I když jde o rybí zbytky, použijeme očištěnou rybu. Hlavu a ocas vložíme do hrnce s vodou, přidáme, bobkový list, nové koření, celý pepř a lžičku soli. Na mírném ohni vaříme rybu doměkka, což zabere zhruba hodinu. Z uvařené hlavy a ocasu obereme maso.
Ve druhém hrnci si připravíme světlou jíšku (rozpustíme máslo a přimícháme mouku). Do hotové jíšky přidáme pokrájenou kořenovou zeleninu a hrášek. Nyní vše zalijeme rybím vývarem a přidáme obrané maso. Na mírném ohni povaříme ještě 20 minut.
Před podáváním dochutíme muškátovým oříškem a pepřem, případně ještě osolíme. Na závěr zdobíme nasekanou petrželkou. Dobrou chuť a šťastné a veselé Vánoce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *