Zapékaný květák s rajčaty

Již jsme zapékali domácí flíčky nebo také na několikery způsoby brambory. Pokud však patříte mezi milovníky květáku, určitě nyní zbystřete. Tentokrát si totiž ukážeme méně známý, ale výborný recept na zapékaný květák s rajčaty.

Suroviny:
400 g květáku
300 g rajčat
200 g salámu
50 g tuku
50 g strouhaného sýra
25 g strouhanky
3 vejce
2 cibule
1 stroužek česneku
muškátový oříšek
nasekaná petrželka (nebo celerová nať)

Postup na přípravu zapékaného květáku s rajčaty

Květák očistíme, rozebereme na růžičky a vložíme do osolené vařící vody, krátce povaříme a scedíme. Cibuli oloupeme, pokrájíme na plátky a na pánvi spolu se salámem krátce opečeme na tuku. Před vyjmutím z pánve ještě okořeníme rozdrceným česnekem.
Hlubší kastrolek vymažeme tukem, vysypeme strouhankou a klademe do něho střídavě vrstvu květákových růžiček, vrstvu nakrájených rajčat a opečeného salámu. Poslední vrstvu tvoří květákové růžičky. Pak vše zalijeme dobře rozšlehanými vejci, která jsme okořenili trochou strouhaného muškátového oříšku a rozsekanou petrželkou. Povrch hustě zasypeme strouhaným sýrem a pokrm dáme zapéci do vyhřáté trouby. Že je vše již důkladně propečené poznáme, jakmile jsou vajíčka zpevněná a sýr roztavený.
Zapékaný květák podáváme s bramborovou kaší, rýží, ale vhodné jsou také špagety nebo třeba jen chléb. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *