Květákové řízečky

Květákové řízečky jsou oválné placičky ze směsi převařeného květáku s vejci, zvlhčenou žemlí a dalšími přísadami, upečené na oleji dozlatova. Květákové řízky jsou jemné, mají typickou, převažující vůni a chuť tepelně upraveného květáku, mírně okořeněného pepřem.

Suroviny:
500 g květáku
120 g žemle nebo veky
50 g hladké mouky
50 ml mléka
2 ks vejce
olej na smažení
sůl a pepř

Postup na přípravu květákových řízečků

Opláchnutý květák vložíme do vařící, osolené vody, částečně uvaříme, vyjmeme, necháme okapat a rozsekáme nadrobno.
Žemli zbavíme opečené kůrky, nakrájíme ji na tenké plátky, zvlhčíme mlékem, rozmačkáme a promícháme s připraveným květákem.
Do směsi květáku s žemlí přidáme rozmíchaná vejce, prosátou hladkou mouku, směs okořeníme pepřem, podle potřeby přisolíme a pečlivě promícháme.
Z hotové směsi tvarujeme větší ploché řízky, které opečeme v horkém oleji a zvolna dopečeme v troubě.
Květákové řízky podáváme s brambory upravenými na různé způsoby, přidat můžeme také různé pikantní omáčky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *