Velikonoční beránek

Velikonoční beránek, stejně jako velikonoční nádivka, malovaná vajíčka a čokoládový zajíčci neodmyslitelně patří ke klasickým symbolům Velikonoc. Nekupujte beránka v obchodě, upečte si doma vlastního dle našeho receptu.

Suroviny:
150 g polohrubé mouky
150 g cukru
3 celá vejce
5 polévkových lžic horké vody
5 polévkových lžic oleje
1 lžička prášku do pečiva
máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Postup na přípravu velikonočního beránka

Množství těsta, které si připravíme, je ideální na beránka do středně velké formy.
Celá vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Postupně přidáváme po lžících horkou vodu a olej. Nakonec vmícháme mouku s práškem do pečiva. Připravené těsto lijeme do dobře vymazané a vysypané formy (nezapomeňte vymazat a vysypat také horní díl formy). Pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C přibližně hodinu. Po upečení necháme beránka vychladnout a vyklopíme jej.
Upečeného beránka lze prakticky libovolně nazdobit. Stačí třeba jen pocukrovat, nebo jej polít bílou, nebo hnědou polevou, případně čokoládou. Očička a čumáček lze zdůraznit například rozinkami. Fantazii se meze nekladou.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *