Pórková polévka

V české kuchyni se v porovnání například se státy na jihu Evropy používá méně zeleniny. Ta je však velmi zdravá a jistě by si zasloužila významnější zastoupení. Ukážeme si proto dnes rychlý a levný recept na skvělou pórkovou polévku.

Suroviny:
200 g pórku
100 ml mléka
60 g mouky
40 g másla
1 žloutek
zelená petržel
muškátový oříšek
sůl

Postup na přípravu pórkové polévky

Dobře očištěný, opraný pórek rozkrájíme na malá kolečka a vaříme ve slané vodě doměkka. Mezitím si připravíme světlou máslovou jíšku a rozředíme ji vývarem z pórku. Pórek prolisujeme (nebo rozmixujeme) a přidáme k polévce, kterou dobře povaříme.
Než poneseme polévku na stůl, přidáme strouhaný muškátový oříšek (na špičku nože) a zelenou sekanou petrželku. Na závěr do polévky přidáme v mléce rozmíchaný žloutek (a již nevaříme) a dle chuti dosolíme.
Polévku podáváme s játrovými nebo houskovými knedlíčky. Stejně tak se hodí tyrolské knedlíčky nebo nadrobno nakrájená osmahnutá houska. Dobrou chuť.

Poznámka:
Nechte si několik koleček čerstvého pórku na ozdobení hotové polévky těsně před podávání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *