Vločková polévka je nejen dobrá a rychle hotová, ale také velmi sytá. Všechny tři zmíněné faktory tak dělají z vločkové polévky horkého kandidáta na tzv. snídaňovou polévku.
Suroviny:
150 g zeleniny (nejlépe směs)
4 lžíce ovesných vloček
30 g másla
200 ml mléka
800 ml vody
1 žloutek
masox
pažitka
pepř a sůl
Postup na přípravu vločkové polévky
Zeleninu pokrájenou na nudličky vsypeme do půl litru vařící osolené vody a necháme ji vařit asi 5 minut. Poté přidáme ovesné vločky rozmixované se zbylou dávkou vody, masox a za častého zamíchání dál vaříme, až zelenina změkne.
Žloutek lehce vyšleháme do mléka. Tímto mlékem na závěr polévku zjemníme, přidáme ještě máslo a špetku pepře. Při podávání posypeme drobně pokrájenou pažitkou. Dobrou chuť.
Vločková polévka je dobrá, ale je lepší celé vločky opražit na suché pánvy, a pak dát na másle osmaženou zeleninu a zalít vodou.