Boží milosti

K Velikonocům patří také příprava tzv. Božích milostí. Boží milosti připomínají trojjedinost boží. Tohle jemné, křehké pečivo se smaží a také jí různě. V některých krajích před Popeleční středou, kdy vrcholí masopust, jinde si je přiřadili k Velikonocům. A ještě jinde je jako dárek nosili ženě, která právě porodila. Mívají na sobě tři zářezy, které snad symbolizují boží trojjedinost.

Suroviny na první těsto:
100 g sádla
100 g hladké mouky

Suroviny na druhé těsto:
500 g hladké mouky
300 ml světlého piva
3 žloutky
špetka soli
1 lžička krupicového cukru
sádlo na smažení
Na ozdobu moučkový a vanilkový cukr

Boží milosti

Nejprve zpracujeme obě suroviny prvního těsta ve vláčnou hmotu, kterou necháme odpočinout. Mezitím připravíme druhé těsto ze surovin od mouky po cukr. I toto těsto by mělo být vláčné, jako bývá například na štrůdl. Hotové druhé těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme asi půl hodiny odpočinout v lednici.
Nyní si pomoučníme pracovní plochu a druhé těsto rozválíme do tenkého obdélníku. Na jednu polovinu pak rovnou pevnou stěrkou natřeme první těsto. Obdélník přeložíme nenamazanou polovinou a znovu vyválíme. Takto přeložíme a vyválíme těsta třikrát, abychom výsledné těsto nakonec vyváleli v tenký plát.
Radýldem či nožem vytvarujeme čtverce nebo obdélníky a každý nařízneme uprostřed třikrát. Boží milosti pak opatrně vhazujeme do dostatečného množství rozpáleného sádla a smažíme dorůžova. Hotové odkládáme na papírové utěrky a ještě teplé obalujeme v moučkovém vanilkovém cukru.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *