Jak správně uchovávat potraviny v ledničce

Potraviny v ledničce by měly být skladovány přehledně, bezpečně a v čistotě. Jen tak se vyhneme zdravotním problémům. A jak na to? Uděláme si základní desatero:

1) Udržujte chladničku čistou a pravidelně ji odmrazujte. Vnitřek vymývejte teplou vodou se saponátem nebo s dezinfekčním prostředkem. Police lze také otřít octovou vodou, ocet totiž velmi účinně polapí nechtěné pachy.
2) Udržujte v ledničce průměrnou teplotu na 5°C. V nejchladnější části lednice (z pravidla dole) se doporučuje teplota maximálně 4°C.
3) Lednici potravinami nepřeplňujte, nelze pak udržet doporučenou bezpečnou teplotu. Pokud i přesto, uložíte do chladničky velký nákup, nastavte termostat na vyšší výkon. Až se potraviny zchladí, můžete zase uprat.
4) Nikdy do lednice nevkládejte ještě teplé potraviny ani hrnce s teplou polévkou apod.
5) Potraviny určené k rozmrazování uložte do spodní části lednice v miskách či plastových krabicích.
6) Nikdy znovu nezmrazujte již rozmrazené potraviny.
7) Vejce uchovávejte v lednici odděleně od ostatních potravin a po manipulaci s vajíčky si vždy umyjte ruce. Snížíte tak riziko onemocnění salmonelou.
8) Potraviny do lednice neukládejte těsně vedle sebe, mezery umožňují lepší cirkulaci chladného vzduchu.
9) Neskladujte načaté potraviny v otevřených konzervách, raději zbytek přendejte do uzavíratelných obalů.
10) Do lednice nepatří například: brambory, česnek, banány, ananas, citrony, rajčata. Do lednice nepatří ani čokoláda, která v chladu hořkne nebo káva, která by zde navlhla.

Jak potraviny v ledničce uspořádat

Horní polička
Hotová jídla a moučníky. V horní polici by měla být teplota kolem 8°C, která je nejvhodnější pro uchovávání zbytků hotových jídel.

Střední polička
Jogurty, smetana, sýry a lahůdky. Zde by měla být teplota zhruba 5°C, tj. teplota vhodná pro potraviny s označením „Po otevření uchovejte v chladu“.

Polička nad zásuvkami
Maso, ryby, šunka. Zde by měla být nejnižší teplota v celé ledničce, a proto je to nejvhodnější místo pro ukládání masa a masných výrobků.

Zásuvky na zeleninu
V boxech na zeleninu by se měla teplota pohybovat kolem 10°C. Nepatří sem ale potraviny zmíněné např. v bodu 10 předchozí kapitoly.

Horní polička ve dveřích
Vejce, máslo, marmeláda. I zde se pohybuje teplota kolem 10°C a proto je vhodné zde skladovat například vejce, máslo nebo marmeládu.

Střední polička ve dveřích
Načaté potraviny v pevných obalech, například hořčice nebo kečup.

Spodní polička ve dveřích
Tato polička je zpravidla nejprostornější, a proto je vhodná pro ukládání mléka a dalších nápojů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *