Francouzská cibulačka s Metaxou

Řada z nás dostává u příležitosti vánočních svátků od svých přátel, kolegů či obchodních partnerů občas i lahvinku dobrého pití. Dnešním receptem můžeme ukázat, jak s ním naložit také v kuchyni.

Suroviny:
1,5 litru libovolného vývaru
1,5 dl suchého vína
1 lžíce Metaxy (může být i koňak či brandy)
100 g másla
5 středních bílých cibulí
3 kuličky nového koření
3 kuličky černého pepře
2 bobkové listy
2 snítky tymiánu
sýr Gruyére nebo Comté
sůl

Postup na přípravu francouzské cibulačky

Cibuli nakrájíme na půlkolečka a vložíme je do hrnce na rozpuštěné máslo. Po chvilce přidáme bobkový list, nové koření, pepř, sůl a restujeme.
Když cibule hodně zhnědne, pustí nám všechen cukr a dno je krásně pokryto tmavou vrstvou zkaramelizované směsi, hrnec stáhneme z plotny, přiklopíme poklicí a necháme asi 10 minut odpočinout.
Po této prodlevě by nám zkaramelizovaná cibule měla jít dobře odškrábnout, Směs také dostane krásnou zlatou barvu. Přihodíme snítku tymiánu a chvíli restujeme.
Přilijeme 1,5 dl vína, necháme ho vyvařit, cibuli zalijeme vývarem a vaříme asi 10 minut na mírném plamenu. Na závěr vmícháme lžíci Metaxy.
Polévku podáváme s máslovými krutony a zasypané sýrem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *