Sýrové fondue

Fondue je tradiční švýcarský lidový pokrm, jehož konečná úprava se provádí na jídelním stole. K jeho přípravě se ve Švýcarsku používá malá hliněná nádoba s držadlem, postavená na lihovém vařiči, aby fondue zůstalo stále horké.

Suroviny:
400 g sýra (ementál nebo gruer, požít lze také český primátor)
200 ml bílého vína
1 sklenka třešňovice (kirsch)
1 až 2 stroužky česneku
1 lžička bramborového škrobu
muškátový oříšek
bílé pečivo (bageta, žemle, houska)
sůl a pepř

Postup na přípravu sýrové fondue

Vnitřek hliněné nádoby vytřeme česnekem. Sýr rozkrájíme na drobné kostičky, vložíme do nádoby, zalijeme vínem, okořeníme a na mírném ohni jej za stálého míchání rozpustíme. Hladký krém, který postupně vzniká, zahušťujeme bramborovým škrobem, který rozmícháme v trošce vína. Po dosažení jednolité hmoty přidáme sklenku třešňovice a necháme ještě chvilku vařit.
Do hotové fondue si stolovníci namáčení kousky pečiva nabodnuté na vidličku s dlouhým držadlem.
K tradičnímu švýcarskému fondue patří také zklidnění, přemítání a rozjímání. Takže pohodové posezení u fondue a dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *