Domácí preclíky

Upéci si domácí preclíky není žádná věda, zvládne to prakticky každý. Preclíky se výborně hodí jako slaná chuťovka k vínu nebo pivu na vaše večírky, případně jenom tak na každodenní domácí posezení u televize.

Suroviny:
1 kg hladké mouky
500 ml mléka
100 g oleje
30 g cukru
25 g droždí
1 vejce
kmín
sůl

Postup na přípravu domácích preclíků

Z droždí, mléka a cukru připravíme kvásek. Ostatní suroviny smícháme a přidáme vzešlý kvásek. Vypracujeme hladké těsto, které necháme asi hodinu kynout. Poté z něj tvoříme preclíky.
Aby preclíky získaly typickou krásnou kaštanovou barvu je třeba, je před pečením tzv. louhovat. Hotové preclíky dáme do vroucí vody. Jakmile nám vyplavou na hladinu (tato doba by neměla přesáhnout jednu minutu), opatrně je vyjmeme a dáme na plech vyložený pečícím papírem. Posypeme je solí a kmínem (případně mákem). Pečeme v předehřáté troubě dozlatova (dle preferencí asi na 180 až 200 °C po dobu 15 až 20 minut).

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *