Záhorácký závitek

Dnešním receptem potěšíme zejména milovníky vepřového masa. A pokud mají v oblibě také kysané zelí, tak budou jistě v sedmém nebi. Ukážeme si recept na záhorácký závitek.
Záhorácký závitek je původně slovenské jídlo, které však na českých stolech již zdomácnělo. Pravý záhorácký závitek má přesně danou podobu a recepturu, lišit se může pouze v nepatrných detailech.

Suroviny:
500 g vepřové kýty (nebo krkovičky)
200 g prorostlé anglické slaniny vcelku
200 g kysaného zelí
3 lžíce sádla
2 menší cibule
1 stroužek česneku
masový vývar
kmín
pepř a sůl

Postup na přípravu záhoráckého závitku

Vepřové maso nakrájíme na čtyři plátky (přibližně stejně velké), naklepeme, potřeme jemně česnekem, osolíme a dle chuti opepříme.
Kysané zelí propláchneme a pokmínujeme. Poté jím přikryjeme každý plátek masa, přidáme také špalíček anglické slaniny (malý kousek si ještě ponecháme) a maso zabalíme (můžeme svázat provázkem). Takto připravený závitek posléze prudce opečeme na sádle.
V kastrolu rozškvaříme zbytek slaniny, přidáme sádlo, necháme zesklovatět nakrájenou cibuli, vložíme závitky, podlijeme, okmínujeme, přidáme také ještě trochu zelí, zalijeme vývarem a dusíme doměkka.
Šťávu zredukujme a zahustíme hladkou moukou. Důkladně provaříme.
Záhorácký závitek podáváme s vařenými brambory, bramborovým knedlíkem nebo třeba s drbáky. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *