Vepřové koleno s kysaným zelím

Vepřové koleno je pokrm připravovaný na mnoho způsobů, tradičně jej dostanete například v každém stanu při nejrůznějších pivních festivalech. My si dnes připravíme variantu s kysaným zelím.

Suroviny:
4 porce vepřového kolena nasekaného na díly (asi 1,2 až 1,5 kg)
800 g kysaného zelí
400 g klobás
80 g sádla
3 litry vody
3 cibule
10 kuliček jalovce
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
1 lžička cukru
1 lžička soli

Postup na přípravu vepřového kolena se zelím

Na porce nasekané vepřové koleno očistíme, dobře opláchneme ve studené vodě a vložíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Přidáme dvě na prstence nakrájené cibule a koření a vaříme asi jeden a půl hodiny. Asi po 45 minutách varu přidáme k masu kysané zelí.
V jiné nádobě rozehřejeme sádlo a na něm zpěníme nadrobno nakrájenou (třetí) cibuli, přidáme pokrájené klobásy a již dodusíme doměkka. Měkké maso z vývaru vyjmeme, vykostíme, rozdělíme na talíře a obložíme zelím a klobásami. Podáváme s pečivem. Dobrou chuť.

Poznámka:
Vývar můžeme použít k přípravě hrachové nebo bramborové kaše.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *