Staročeský černý kuba

Pokud budete letošní vánoční svátky trávit na své chatě nebo chalupě, chodí se pro toto prostředí a váš štědrovečerní stůl také tradiční staročeský černý kuba.

Suroviny:
300 g krup nebo trhaných krupek
50 g sušených hub
30 g másla nebo sádla
1 cibule
2 stroužky česneku
kmín
špetka petržele
špetka majoránky
sůl a pepř

Postup na přípravu černého kuby

Sušené houby namočíme na několik hodin do vody, aby nabobtnaly, pak je jemně usekáme a podusíme. Tradičně používáme sušené křemenáče a modráky, které jsou černé – proto také název černý kuba.
Kroupy přepereme, spaříme a uvaříme do měkka v osolené vodě s kouskem tuku. Cibuli nadrobno nakrájenou osmahneme na másle a přidáme do krupek.
Do krup promícháme podušené houby a kubu podle chuti ještě přisolíme a okořeníme utřeným česnekem, majoránkou a pepřem. Kubu přendáme do tukem vymazaného pekáče nebo zapékací mísy a dáme do trouby zapéci.
Černého kubu podáváme nejlépe se salátem z kysaného zelí. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *