Čočka na divoko

Za dva dny tu máme Silvestr a hned po něm Nový rok. A jak nám poroučí stará lidová tradice, na Nový rok nesmí chybět čočka. Tato zvyklost totiž praví, že čočka snědená na Nový rok přináší peníze a blahobyt. Možná protože čočka sama připomíná drobné penízky včetně toho lákavého šustění.
Pokud je tato pravda, tak pro naše finanční zajištění nemůžeme udělat nic snadnějšího, než si k novoročnímu obědu připravit třeba čočku na divoko dle našeho receptu. Přejeme vám nejen bohatý, ale také radostný a veselý celý příští rok!

Suroviny:
250 g čočky
30 g slaniny
20 g másla
1 cibule
120 ml kyselé smetany
3 zrnka pepře
3 zrnka nového koření
3 zrnka jalovce
1 bobkový list
1 lžička hladké mouky
1 lžíce cukru na karamel
1 plátek citrónové kůry
citrónová šťáva
tymián

Postup na přípravu čočky na divoko

V malém hrnečku vaříme asi 15 minut nové koření, pepř, bobkový list a citrónovou kůru.
Čočku přebereme, vypereme a bez předchozího namáčení ji uvaříme. Nejlépe na mírném ohni se dvěma pokličkami. Jendu menší pokličku dáme přímo na čočku, druhou větší pokličkou přikryjeme nádobu. Uvařenou čočku následně scedíme.
Na vyškvařené slanině zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme mouku a uděláme si světlou jíšku. Zalijeme ji dobře rozkvedlanou smetanou, zředěnou vývarem z koření a čočky. Ochutíme ji citrónovou šťávou, karamelem, špetkou tymiánu, podle chuti osolíme a povaříme v hustší omáčku.
Nakonec vsypeme čočku, promícháme a podáváme s vaječnými lívanečky. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *