Brokolicový nákyp se šunkou

Brokolicový nákyp je rychlý pokrm z brokolice, který můžete velmi snadno obměňovat. Dnes si ukážeme recept se šunkou. Připomeňme si také, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, je také velmi bohatá na vlákninu a vitamín C.

Suroviny:
750 g brokolice
100 g šunky
500 ml mléka
100 g strouhaného parmazánu nebo ementálu
40 g hladké mouky
40 g másla
4 vejce
špetka strouhaného muškátového oříšku
máslo na vymazání a strouhanku na vysypání
sůl a pepř

Postup na přípravu brokolicového nákypu se šunkou

Brokolici omyjeme, rozdělíme na růžičky a povaříme asi 5 minut v mírně osolené vodě (250 ml). Pak ji scedíme, necháme okapat a vychladnout. Na másle osmahneme mouku a za stálého míchání přilíváme vývar z brokolice a mléko. Povaříme do zhoustnutí. Přidáme na kostičky nakrájenou šunku, osolíme, opepříme a ochutíme trochou muškátového oříšku.
Do vychladlé směsi přidáme brokolici, zašleháme 4 žloutky, nastrouhaný sýr a nakonec dotuha ušlehané 4 bílky. Do hlubší zapékací mísy vymazané máslem a vysypané strouhankou nalijeme směs a v předehřáté troubě na 170°C zapékáme zhruba 30 minut dozlatova.
Podáváme s různě upravenými brambory. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *