Bramboráky

Bramborák je typická česká pochoutka, které někdy říkáme cmunda a na Klatovsku také třeba vošouch. Nejlepší je osmahnutý dozlatova na sádle, lze ale dělat také zcela bez tuku nasucho. Není pak tak těžký na noc.

Suroviny:
700 g brambor
100 g hladké mouky
100 g škvařeného sádla
50 ml mléka
1 vejce
3 stroužky česneku
majoránka
sůl a mletý pepř

Postup na přípravu bramboráků

Oškrábané, opláchnuté brambory jemně nastrouháme, necháme ustát a vodu odcedíme. Do nastrouhaných brambor přidáme mléko, hladkou mouku, vejce, utřený česnek, sůl, majoránku a mletý pepř. Těsto důkladně promícháme.
Na pánvičce nebo na lívanečníku rozehřejeme sádlo (případně olej), potom na něj lžící rozetřeme těsto a bramboráky prudce z obou stran osmažíme dozlatova. Bramborák musí být po osmažení křupavý, proto jej podáváme ihned po úpravě (jen ho necháme krátce okapat). Delším udržováním na teple ztrácí křehkost.
Podáváme samotné, se zelím, nebo se výborně hodí jako příloha k nejrůznějším druhům masa.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *