Nakládaný česnek

O léčivých účincích česneku není pochyb. Proto je škoda, že se jedni z nás česneku vyhýbají pro jeho výraznou štiplavou chuť, druzí pro nevábný dech po jeho konzumaci. Nevábný česnekový dech můžete částečně vyřešit, když nahradíte běžný česnek česnekem medvědím.
Pokud chcete zjemnit příliš ostrou chuť čerstvého česneku, zkuste si jej naložit dle našeho receptu. Česnek tak získá jemnější příjemnou, ale zajímavou chuť! Na zkoušku můžete zkusit třeba jen 2 sklenice. Pokud vám takto upravený česnek zachutná, sami uvidíte, jak široké uplatnění pro něj najdete.

Suroviny:
5 paliček česneku
500 ml bílého vína
100 ml octové esence
80 g cukru
8 ks hřebíčku
4 ks bobkového listu
4 lžíce rostlinného oleje
2 lžičky soli (bez čepičky)
2 ostré chilli papričky
1 lžička kuliček bílého pepře
po jedné větvičce čerstvého rozmarýnu a tymiánu

Postup na přípravu nakládaného česneku

Česnek rozdělíme na stroužky, které oloupeme. Víno, octovou esenci, cukr, koření a sůl spolu s vyloupaným česnekem společně tři minuty povaříme, pak sejmeme z ohně a přiklopené pokličkou necháme stát přes noc.
Poté ještě jednou pět minut vaříme, stáhneme z ohně a vychladlým česnekem se zálivkou naplníme 2 sklenice. Vršek zalijeme olejem, uzavřeme víčky a uložíme v chladu a temnu.
Nakládaný česnek není tak štiplavý jako čerstvý, dá se konzumovat například jako chuťovka k pivu nebo na jednohubky. Nejčastěji jej ale podáváme jako přílohu k minutkovým masům apod. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *