Vánoční marcipánky

Mezi oblíbené vánoční cukroví patří také marcipánky. I zde můžeme najít nepřeberné množství variací, existují však dvě základní varianty: pečené a nepečené. Ukážeme si rychlý a levný recept na pečené marcipánky.

Suroviny:
150 g hladké mouky (může být tmavší pšeničná nebo půl žitné a půl pšeničné)
120 g moučkového cukru
100 g jemně mletých mandlí
50 g másla
50 g medu
2 vejce
skořice
citrónový kůra
1 vejce na potření
loupané mandle na ozdobu

Postup na přípravu vánočních marcipánek

Máslo necháme změknout a utřeme jej do pěny, přidáme hladkou mouku, moučkový cukr, med, špetku skořice, půl lžičky citrónové kůry, mleté mandle a dvě celá vejce. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme na hodinu vychladnout v ledničce.
Vál si posypeme hladkou moukou a z těsta vyválíme placku silnou asi 4 mm. Z vyválené placky vykrájíme požadované tvary (kolečka, kytičky, srdíčka) a přeneseme je na plech vyložený pečícím papírem. Z vrchu potřeme rozšlehaným bílkem a do středu položíme polovinu loupané mandle.
Cukroví pečeme dozlatova v předehřáté troubě při teplotě 160°C asi 20 minut. Hotové marcipánky necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *