Přibíráte na váze? Možná jen špatně připravujete těstoviny.

Za rok každý z nás sní průměrně 7 kilogramů těstovin. A přesto jen málokdo ví, že způsob jejich přípravy velmi výrazně ovlivňuje naši váhu! Odpovíme na otázku: Proč máme pro rozvařených těstovinách rychle hlad? A poradíme vám jak těstoviny připravit, abychom zhubli.

Nebudeme takříkajíc dlouho chodit kolem horké kaše, těstoviny vařte al dente a zhubnete. Al dente je italský termín pro těstoviny, které nejsou celé měkké a při kousnutí jsou trochu tvrdé. Doslovně to znamená na skus. Kromě toho, že si na takovou úpravu potrpí milovníci italské kuchyně, mají takto uvařené těstoviny nižší glykemický index než těstoviny uvařené doměkka.

Glykemický index potravin určuje, jak nás daná sacharidová potravina zasytí. Platí, že čím nižší GI potravina má, tím je pro nás výhodnější. Při trávení jsou rozštěpené sacharidy vstřebávány do krve, čímž se zvyšuje hladina cukru v krvi, která působí na pocit sytosti. Díky vyplavenému inzulinu se krevní cukr dostává do buněk, kde jej tělo využívá jako zdroj energie, čímž se jeho hladina v krvi opět snižuje a my opět cítíme potřebu jíst.

Těstoviny

Pokud zkonzumujeme potravinu s vysokým glykemickým indexem, hladina cukru v krvi prudce stoupne a pak kvůli inzulinu zase rychle klesne a brzy přichází nežádoucí pocit hladu, který nás nutí přijímat další potravu. Takto dodané velké množství energie nedokáže naše tělo v krátkém okamžiku efektivně využít, a proto ji ukládá v podobě tuku.

Hodnotu glykemického indexu je možné ovlivnit i zpracováním potravy, například pokud těstoviny vaříme příliš dlouho glykemický index stoupá.

Za potraviny s nízkým glykemickým indexem se považují potraviny, které mají tuto hodnotu nižší než 55. Patří sem například kořenová zelenina, některé druhy ovoce (jahody, grapefruit, třešně), tmavé pečivo nebo správně připravené těstoviny, vejce, netučné ryby jako třeba pstruh či losos. Nízký GI má také drůbeží nebo králičí maso.

Potraviny s vysokým glykemickým indexem jsou ty, které mají tuto hodnotu vyšší než 75, patří se například bílé pečivo, cukr a cukrovinky obecně, slazené nápoje, ale také pivo, většina ovoce (ananas, jablka, meruňky, maliny, hrozny). Zvýšené hodnoty glykemického indexu má ale také jinak velmi zdravé mléko.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *