Cuketovo-papriková pomazánka na topinky

Topinky patří v české kuchyni mezi tradiční rychlá a levná jídla, které podáváme především k večeři. V drtivé většině případů se však nejí samotné, proto si ukážeme recept na cuketovo-paprikovou pomazánku, kterou si můžete připravit také do zásoby.

Suroviny:
1 kg cukety
500 g zelené papriky
70 g rajčatového protlaku nebo kečupu
30 g cukru
2 velké cibule
2 stroužky česneku
2 lžíce zeleninového koření
1 lžička pálivé papriky
2 lžíce slunečnicového oleje
sůl a pepř

Postup na přípravu cuketovo-paprikové pomazánky

Cuketu omyjeme, oloupeme a zabavíme semínek, poté ji najemno nasekáme v mixéru nebo nameleme v masovém mlýnku. Papriku nakrájíme na jemné nudličky, cibuli nadrobno nasekáme a česnek prolisujeme.
Do většího hrnce nalijeme olej a osmahneme na něm cibuli a česnek, poté přidáme nakrájenou zelenou papriku, poprášíme mletou paprikou a rychle přidáme i zbylé suroviny, aby se paprika nepřepálila. Než se uvolní tekutina ze zeleniny, můžeme přidat několik lžic vody. Zpočátku vaříme pod pokličkou. Poté pokličku sejmeme a necháme na mírném ohni dovařit, dokud směs není dostatečně hustá.
V závěru dochutíme solí a pepřem, plníme do sklenic, které předem vypláchneme vroucí vodou. Po naplnění sklenice zavíčkujeme a sterilujeme 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *