Staročeská zelňačka

Mezi levné recepty zařadíme také recept na klasickou staročeskou zelňačku. Specifikem této polévky je, že lze podávat také studená, což oceníte zejména v horkých letních dnech, kdy příjemně osvěží.

Suroviny:
800 g brambor
1 sklenice kysaného sterilovaného zelí
1 hrst sušených hub
250 ml šlehačky
5 vajec
2 cibule
2 stroužky česneku
olej
ocet
hladká mouka
sůl
cukr
pepř
nové koření
bobkový list
mletá sladká paprika
polévkové koření

Postup na přípravu babiččiny zelňačky

Nejprve musíme nechat sušené houby přes noc namočit ve vodě. Cibuli a česnek zpěníme do 4 lžic oleje. Mezitím si oloupeme brambory, nakrájíme je na kostičky a dáme je do 2,5 litru vody. Přidáme 6 kuliček nového koření, 4 bobkové listy, sůl a zvolna přivedeme do varu. Poté přidáme pokrájené kysané zelí (i s lákem) a připravené namočené houby. Vše vaříme, dokud nejsou brambory poloměkké.
Mezitím si rozmícháme šlehačku se dvěma lžícemi hladké mouky. Nyní do polévky přidáme zpěněnou cibuli s česnekem a také zahuštěnou šlehačku. Za stálého míchání vaříme na mírném ohni, dokud polévka nepřestane pěnit. Potom ztlumíme oheň a do polévky rozklepneme postupně (ale co nejrychleji za sebou) 5 vajec a již bez míchání vaříme asi 10 minut. Poté polévku odstavíme, přidáme 1 lžíci cukru, špetku pepře a sůl. Podle chuti můžeme přidat také lžíci octa nebo polévkové koření.
Polévku můžeme podávat za tepla stejně jako za studena, dobrou chuť!

Napsat komentář

(číslicí) (*)

(*) = povinné pole

Vyhledávání
Odkazy
  • Doporučujeme si do vaší kuchyně pořídit kvalitní kuchyňské potřeby od české značky Tescoma!
Kontakt
    Znáte nějaký recept a chcete se o něj podělit s ostatními?
    Děkujeme! Vděčni budeme za každý váš recept.
Reklama
    Bialetti konvička

    Ideální designový a funkční doplněk do kuchyně pro milovníky kávy

    Moderné kuchyne

    Návrhy kuchýň v 3D od ORESI ZADARMO