Švestky pro chuť i pro zdraví

Švestky jsou oblíbeným domácím ovocem pozdního léta a podzimu. Kromě skvělé chuti a pestrého využití v kuchyni mají také léčebné účinky. Jsou bohaté na vlákninu, třísloviny a organické kyseliny. Obsahují značné množství minerálních látek, zejména sodík, draslík, fosfor, vápník, hořčík a železo. Z vitamínů pak švestky obsahují vitamíny skupiny B, vitamín C a provitamín A.

Švestky pomáhají léčit revmatismus, dnu, onemocnění jater, ledvin a krevního oběhu. Pomáhají také udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Nedávné studie navíc potvrdily, že pravidelná konzumace sušených švestek je nejlepší prevencí proti řídnutí kostí, tj. proti nebezpečné osteoporóze. Díky vysokému obsahu vlákniny pomáhají švestky také při zácpě.

Švestky jsou chutné nejen čerstvě utržené ze stromu, ale mají široké uplatnění i v kuchyni. Konzumují se mražené a kompotované, z nejměkčích plodů se vyrábějí povidla, kterými se pak plní ovocné knedlíky, buchty i koláče. Suší se nebo se z nich destilací vyrábí oblíbená slivovice. Čerstvé, sušené či nakládané švestky by proto neměly chybět na žádném stole.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *