Švestkový koláč

Když už jsme si před časem představili švestky jako velmi zdravé ovoce, nezbývá nám, než uvést také minimálně jeden skvělý recept. Švestky nám v tomto období krásně dozrávají, tak si z nich upečeme švestkový koláč.

Suroviny:
500 g švestek
200 ml bílého jogurtu
100 g krupicového cukru
100 g hladké mouky
80 g hrubé mouky
5 lžic oleje
2 vejce
1 sáček vanilkového cukru
½ balíčku kypřícího prášku
tuk na vymaštění a mouka na vysypání formy

Drobenka:
60 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
50 g másla

Postup na přípravu švestkového koláče

Jogurt rozšleháme v míse s krupicovým cukrem, vejci a olejem, přisypte mouku prosátou s kypřícím práškem, vanilkový cukr a všechno promícháme. Těsto nalijeme do vymaštěné, moukou vysypané koláčové formy, povrch uhladíme tak, aby těsto bylo na okrajích mírně vyvýšené.
Na povrch poklademe půlky nebo čtvrtky švestek slupkami dolů, posypeme drobenkou, kterou si připravíme promnutím prosáté mouky s cukrem a máslem. Koláč vložíme do středně vyhřáté trouby (asi 180 °C) a pečeme zhruba 25 až 30 minut. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *