Domácí kysané zelí

Kysané zelí má v české kuchyni pevnou pozici, vzpomeňme třeba tradiční knedlo vepřo zelo, nebo vepřové koleno s kysaným zelím a s výčtem pokrmů bychom mohli pokračovat ještě dlouho.
Máte však raději zelí kupované nebo připravené podomácku? Domácí zelí bude asi lepší, nic se však nesmí přehánět. Včera jsem například viděla povedenou parodii na soutěžní pořad Prostřeno, kde musí být domácí i talíře, na kterých se podávaná večeře servíruje 🙂

Všechny naše recepty se zelím naleznete pod štítkem zelí.

Suroviny:
500 g čerstvého hlávkového zelí
1 jablko
2 lžíce oleje
3 kuličky jalovce
4 kuličky pepře
3 kuličky nového koření
lžička soli

Postup na přípravu domácího kysaného zelí

Očištěné zelí nakrouháme, osolíme a vložíme do hluboké mísy. Přidáme nastrouhané jablko, koření a olej. Nakrouhané zelí chvilku prsty prohněteme, aby pustilo šťávu, promícháme a po částech tak, že je tlačíme prsty ke dnu, vložíme do láhve. Tím, že zelí při ukládání stlačujeme, vytvoří si už částečně svůj vlastní nálev.
Na vrchní vrstvu zelí položíme dostatečně velký mikrotenový sáček, aby vyplnil celou plochu, a na něj jako zátěž položíme lahvičku naplněnou vodou.
Láhev se zelím dobře uzavřeme a první dva dny uskladníme při teplotě cca 20°C, 3 týdny pak při teplotě 15°C a další 3 týdny při teplotě 0 – 10°C.
Tímto způsobem lze konzervovat samozřejmě i větší množství zelí, ať se vám povede, ať vám chutná!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *