Medový perník

Pravý pardubický perník zná snad každý, ale jen těžko jej rozeznáme od ostatních, které se ve své receptuře malinko liší. Nebudeme péct pouťové perníkové srdce, ale výborný medový perníkový dezert.

Suroviny:
400 g polohrubé mouky
500 ml medu
120 g másla
50 gramů ořechů
50 gramů mandlí
3 vejce
½ kávové lžičky sody
vanilka
hřebíček
citrónová kůra

Postup na přípravu medového perníku

Med nahřejeme, až je tekutý, necháme v něm rozpustit máslo a za stálého míchání přidáme žloutky. Vše nalijeme do připravené mouky, do které jsme prosáli koření a sodu. Těsto dobře rozmícháme, nakonec nadlehčíme tuhým sněhem. Těsto vylijeme na pomaštěný, hrubou moukou vysypaný plech s vyšším okrajem. Povrch posypeme sekanými ořechy a mandlemi a zvolna pečeme asi 30 minut, až se prst do těsta neboří.
Vychladlý perník můžeme na povrchu místo ořechů potřít marmeládou, čokoládou a posypat strouhaným kokosem. Perník podáváme krájený na řezy nebo kostky. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *