Domácí rostbeef

Blíží se opět konec roku a s ním silvestrovské oslavy bohaté na dobré jídlo. Jedním z těchto silvestrovských pokrmů, které můžete doma podávat svým hostům, je také rostbeef. Plátky rostboofu využíváme běžně na zdobení obložených chlebíčků nebo k doplnění studených obložených mís. Výborný je ale také teplý.

Suroviny:
1 kg roštěnce
olej
sůl
pepř

Postup na přípravu rostbeef

Pokud potřebuje maso nejprve úpravu, tak jej na povrchu ostrým nožem seřízneme a odstraníme tuk a spodní blánu masa.
Pak maso hladkou stranou paličky na maso naklepeme, aby bylo pružnější. Potom ho osolíme, opepříme, polijeme olejem, rukou prohněteme a necháme odležet.
Na pekáči rozehřejeme olej a z obou stran na otevřeném ohni opečeme dosvětlehněda. Po opečení ihned maso vložíme do mírně vyhřáté trouby (zhruba 80°C) a asi půl hodiny pečeme. Po dopečení nemá být maso na dotyk měkké, ale musí být pružné.
Při podávání rostbeef nakrájíme na tenké plátky. Podáváme teplý s brambory nebo se zeleninovými saláty.
Rostbeef můžeme podávat také studený, v tomto případě jej zatížíme a necháme vychladnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *