Znojemský guláš má typickou vůni a chuť, maso je šťavnaté a přirozeně měkké. Na povrchu masa jsou na nudličky nakrájené kyselé okurky, omáčka je výrazně kořeněná a mírně zahoustlá. Prostě fantazie! Udávané množství surovin je na 5 porcí.
Suroviny:
500 g hovězí kližky (maso přední bez kosti)
600 ml vody
170 g cibule
70 g škvařeného sádla
70 g kyselých okurek bez nálevu
50 g hladké mouky
10 g mleté papriky
sůl, mletý pepř a kmín
Postup na přípravu znojemského guláše
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme ji na sádle dorůžova, přidáme mletou papriku a zapěníme. V základu podusíme nakrájené maso, osolíme, opepříme a okmínujeme. Po krátkém podušení podlijeme maso trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka.
Poté šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme teplou vodou, rozmícháme a vaříme za občasného promíchání, až maso změkne.
Měkké maso přendáme do čistého kastrolu a omáčku na něj procedíme přes hustý cedník. Nakonec maso s omáčkou zvolna povaříme na okraji sporáku, až tuk vystoupí na povrch.
Při podávání vkládáme na každou porci okurku nakrájenou na nudličky. Jako vhodné přílohy můžeme zvolit vařené brambory nebo houskové knedlíky, výborné jsou ale také těstoviny nebo rýže. Dobrou chuť.