Smetanová houbová omáčka z čerstvých hub

Houbová sezóna je v plném proudu, neustále vídám houbaře s plnými košíky. Houby můžeme zavařovat, připravovat z nich smaženici nebo je sušit na případnou omáčku. My si však dnes připravíme smetanovou omáčku z čerstvých hub. Ten kdo má rád houby, tak ji jistě ocení.

Suroviny:
1,5 litru čerstvých hub
250 ml smetany
2 nebo 3 vejce
1 cibule
hladká mouka
sůl

Postup na přípravu smetanové houbové omáčky

Čerstvé houby očistíme a nakrájíme na malé kousky, propláchneme, zalijeme vodou, osolíme a dáme vařit s nakrájenou cibulkou.
Po půl hodině přilijeme závrtek (záklechtku – voda nebo mléko, sůl, hladká mouka – vše důkladně promíchat). Chvilku provaříme, pak odstavíme, vlijeme pomalu smetanu, promícháme a dáme znovu provařit. Do hotové omáčky nakonec vyklepneme 2 nebo 3 vejce, dále již moc nemícháme a necháme vejce srazit.
Podáváme s vařeným hovězím masem a s houskovým knedlíkem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *