Jablečný šlehačkový koláč

Jablka patří mezi nejoblíbenější domácí ovoce, jeho sezóna vrcholí, tak si pojďme upéct výtečný jablečný šlehačkový koláč.

Suroviny:
10 menších jablek
300 g polohrubé mouky
120 g cukru moučka
150 g másla
2 vejce

Vrchní vrstva:
1 šlehačka
130 g cukru moučka
100 g hladké mouky
1 vejce
150 g másla
citrónová kůra
2 ČL cukru krupice
skořice

Postup na přípravu: Jablečný šlehačkový koláč

Vypracujeme těsto, necháme jej chvíli odpočinout v chladu (alespoň půl hodiny až hodinu), poté z něj vyválíme placku a vyložíme jím vyšší koláčovou formu až po okraj.
Oloupeme asi 10 menších jablek, pokrájíme je na plátky, pokapeme citrónovou šťávou a navrstvíme na těsto. Ušleháme šlehačku a do ní opatrně metličkou vmícháme nadvakrát vejce rozšlehané v másle (rozpuštěné, vychladlé), mouku s cukrem a kůrou. Natřeme na jablka a posypeme cukrem s trochou skořice a pečeme při 180 stupních asi 50 minut. Pokud bude koláč příliš tmavnout, přiklopíme pečicím papírem nebo alobalem.
Koláč krájíme až po důkladném vychladnutí! Před podáváním pocukrujeme. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *