Domácí croissanty

Kdo by neznal lahodný francouzský croissant, ve Francii snad povinná snídaně. S naším receptem si můžete pravou francouzskou snídani dopřát i vás doma. Jen počítejte s tím, že příprava těsta je časově náročnější a budete s ní nuceni začít den předem.

Suroviny:
250 g hladké mouky
170 g másla
150 ml mléka
45 g krupicového cukru
20 g droždí
1 vejce na potření
špetka soli

croissant

Postup na přípravu domácích croissantů

Do misky vlijeme polovinu vlažného mléka. Přidáme lžíci cukru a rozdrobené droždí. Promícháme a na teplém místě necháme vzejít kvásek.
Máslo pokojové teploty nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Rozložíme je vedle sebe na fólii, kterou je i pokryjeme. Potom máslo rozválíme na obdélníkový plát, který uložíme do ledničky.
Do mísy vsypeme mouku, zbylý cukr a sůl. Dobře promícháme. Přidáme vzešlý kvásek, zbylé vlažné mléko a vypracujeme hladké těsto. Necháme jej asi 2 hodiny kynout. Pak těsto rozválíme na obdélníkový plát a zabalíme do něj vychlazený plát másla.
Těsto s máslem znovu rozválíme na obdélník. Jednu stranu těsta přehneme doprostřed plátu, protější stranu přehneme stejným způsobem a znovu rozválíme. Poté těsto znovu přehneme, zabalíme do fólie a uložíme do ledničky. Necháme jej odležet asi 30 minut. Celý postup pak zopakujeme ještě dvakrát.
Těsto necháme odležet v ledničce do druhého dne. Pak jej rozválíme na obdélníkový plát silný cca 0,5 cm. Rozkrájíme ho na trojúhelníky, které potřeme rozšlehaným vejcem.
Trojúhelníky těsta srolujeme do rohlíčků (od základny směrem ke špičce) a přendáme je na plech s pečícím papírem. Potřeme vejcem a pečeme při 190°C asi 15 minut. Croissanty podáváme s máslem a podle chuti také s džemem, šunkou či sýrem. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *