Podkrkonošské kyselo podle Haliny Pawlovské

Mezi typické české pokrmy jistě patří také podkrkonošské kyselo. Dnes si ukážeme recept, jak jej připravuje Halina Pawlovská. I zde je základem úspěšně připravit kvásek.

Suroviny:
4 velké brambory
4 vejce
3 lžíce žitné mouky
2 hrsti sušených hub
sádlo
pažitka
sůl

Postup na přípravu podkrkonošského kysela

Začneme asi nejdůležitější částí receptu a tou je příprava kvásku. Mouku vložíme do misky a zalijeme ji teplou vodou. Na tři lžíce mouky dáme nejprve šest lžic vody a necháme v klidu do druhého dne. Pak přilijeme opět trochu vody a pokračujeme tak, až nám vznikne kvásek.
Hotový kvásek dobře rozmícháme v litru a půl vody, osolíme jí a přidáme sušené houby, které jsme si předem namočili. Vaříme na mírném ohni, až polévka zhoustne a leskne se.
Brambory uvaříme zvlášť ve slupce, vejce usmažíme na sádle a posypeme nasekanou pažitkou.
Podkrkonošské kyselo podáváme tak, že do talíře vložíme uvařené, oloupané a na kousky pokrájené brambory, přelijeme je polévkou a navrch přidáme vejce s pažitkou. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *