Dýňová polévka

Dýňové období je zde, tak vám pro inspiraci představíme další levný recept jak zpracovat tuto podzimní zeleninu. Po dýňovém bramboráku si ukážeme recept na dýňovou polévku, kterou si jistě zamilujete.

Suroviny:
400 g dýně (nejlépe Hokkaido)
3 ks středně velkých brambor
3 stroužky česneku
3 lžíce másla
2 ks cibule
1 litr vývaru (kuřecí nebo zeleninový)
1 větší mrkev
sůl a pepř

Postup na přípravu dýňové polévky

Dýni omyjeme a zbavíme vnitřní semínkové části (semena jsou jedlá, tak si je můžeme schovat k dalšímu upotřebení). Odrůda Hokkaido se nutně loupat nemusí, slupka tepelnou úpravou sama změkne. Poté dýni nakrájíme na malé kostičky. Brambory a mrkev očistíme a nakrájíme přibližně na stejně velké kostičky jako u dýně. Oloupeme a nakrájíme cibuli a prolisujeme česnek. Na másle zesklovatíme cibuli a postupně přidáme česnek, dýni, brambory a mrkev. Za občasného míchání restujeme zhruba 5 minut. Poté zalijeme zeleninu teplým vývarem a vaříme do měkka. Na závěr vše rozmixujeme do hladké konzistence a dle chutí osolíme a případně opepříme.
Polévku můžeme ozdobit kopečkem kysané smetany a najemno pokrájenou petrželkou nebo pažitkou. Podáváme s bílým pečivem. Dobrou chuť.

Tip co s dýňovými semínky:
Dýňová semínka můžete zlehka opražit a hotovou polévku jimi posypat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *