Žampióny smažené v těstíčku

Smažené žampióny patří mezi oblíbené pochoutky již řadu let. Jedná se o minutkové jídlo, které připravíme během chvilky, na obalení použijeme těstíčko s mlékem.

Suroviny:
250 g žampiónů
100 ml bílého vína
10 ml citrónové šťávy
olej na smažení
těstíčko na smažení
sůl a pepř

Postup na přípravu smažených žampiónů v těstíčku

Těstíčko na smažená s mlékem si připravíme dvě hodiny předem.
U žampiónů odkrojíme spodní část třeně a houby opláchneme pod tekoucí vodou. Do menšího kastrolu dáme žampióny, bíle víno, citrónovou šťávu, sůl a pepř a houby vaříme na mírném ohni asi 10 minut. Uvařené žampióny necháme okapat a vychladnout.
Rozehřejeme olej na smažení. Žampióny noříme jednotlivě do těstíčka a vhazujeme je do správně rozehřátého oleje. Jednotlivé dávky smažíme tři až čtyři minuty. Když jsou usmažení dozlatova, vyjmeme je a necháme okapat. Podáváme horké.
Žampióny můžeme smažit i syrové, chceme-li zachovat jejich výraznou chuť, která se vařením částečně ztrácí. Jestliže se rozhodneme pro tento, zakapeme houby hojněji citrónovou šťávou, aby nezčernaly, a než je ponoříme do těstíčka, osolíme je.
Jako příloha se velmi často podávají smažené bramborové hranolky a tatarská omáčka. Dobrou chuť!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *