Cizrna (neboli římský hrách) je po hrachu setém a fazolu obecném celosvětově třetí nejvýznamnější luštěnina. U nás však příliš rozšířená není. Snad její oblibu podpoříme naším dnešním receptem na cizrnové placičky se sýrem a smetanou.
Suroviny:
1 konzervu cizrny (425 ml)
1 lžíci 12% smetany
100 g strouhaného tvrdého sýra
2 větší stroužky česneku
2 špetky koření Habibi
1 lžičku vegety
1 vejce
olej
Postup na přípravu cizrnových placiček
Konzervu cizrny vysypeme do vhodné nádoby a rozmixujeme se lžící smetany tyčovým mixérem. Do směsi přidáme vegetu (můžeme nahradit solí), vajíčko, strouhaný sýr, utřené stroužky česneku a koření. Opět promícháme, tentokrát již bez nutnosti mixéru.
Z hotového těsta tvoříme vlhčenýma rukama placičky o průměru asi 5 cm a pokládáme je na pečící papír pomazaný trochou oleje.
Placičky vložíme do rozpálené trouby a pečeme dorůžova. Během pečení je alespoň jednou opatrně obrátíme, aby byly opečené rovnoměrně z obou stran.
Cizrnové placičky podáváme se zeleninovým salátem. Chuť i talíř lze obohatit také o trochu majonézy. Dobrou chuť.