Gulášová polévka je typická svou načervenalou barvou, výraznou chutí a vysokou hustotou. Patří mezi nejznámější a nejoblíbenější české polévky. Rádi si ji dáváme v restauraci k obědu, často se ale vyskytuje v nabídce také jako tzv. snídaňová polévka. S naším receptem si jí můžete uvařit také doma.
Suroviny:
250 g hovězího masa
1 litr vody (nejlépe vývar)
2 až 3 brambory
1 lžička sádla
1 ks cibule
1 lžíce mleté papriky
1 česnek
špetka drceného kmínu
polohrubá nebo hladká mouka na zahuštění
zelená petrželka
sůl
pepř
majoránka
Postup na přípravu gulášové polévky
Omyté a osušené hovězí maso nakrájíme na malinké kostičky. Do hrnce dáme sádlo, rozpustíme a drobně nakrájenou cibuli na něm osmažíme dorůžova. Přidáme nakrájené maso a orestujeme ze všech stran, aby se zatáhlo. Nyní přidáme papriku a kmín, lehce osolíme a opepříme, přidáme také prolisovaný česnek. Maso zalijeme vývarem tak, aby bylo zcela ponořené, a dusíme jej do změknutí. Během dušení doléváme vývar, aby se maso nepřipálilo.
Až je maso měkké, dolijeme zbytek vývaru, přidáme oloupané na kostičky pokrájené brambory, majoránku a vaříme do změknutí brambor. V této fázi můžeme polévku také dohustit moukou. Na konci podle potřeby dosolíme, ochutíme majoránkou a ozdobíme zelenou petrželkou.
Pokud nemáme hovězí vývar, tak maso podléváme vodou a přidáme hovězí bujón. Celková příprava gulášové polévky trvá přibližně 50 minut.
Podáváme s čerstvým pečivem, dobrou chuť!