Kuře po baskicku

Recept na kuře po baskicku řadíme do španělské kuchyně, která se vyznačuje vysokým poměrem používané zeleniny. Výsledný pokrm je tak relativně dietní a levný.

Suroviny:
1 celé kuře
100 g šunky
300 ml bílého vína
5 rajčat
4 lžíce oleje
3 zelené papriky
1 cibule
1 citrón
1 lžíce rozsekané petrželky
½ mleté papriky
stroužek česneku
sůl a pepř

Postup na přípravu kuřete po baskicku

Kuře rozdělíme na několik malých porcí (asi 10 porcí). Papriky opečeme na ohni, namočíme do vařící vody, sloupneme, odstraníme z nich semena a nakrájíme je na nudličky. Olej rozehřejeme a opečeme na něm osolené a opepřené porce kuřete.
Opečené kusy kuřete vyjmeme a do šťávy s tukem vložíme na kostičky nakrájenou šunku a cibuli, kterou necháme zesklovatět. Pak přidáme nudličky papriky, na dílky nakrájená rajčata, opečené porce kuřete a rozetřený česnek. Vše zalijeme vínem a přikryté necháme zvolna dusit (30 až 45 minut), občas zamícháme.
Před koncem dušení zalijeme na tuku rozpuštěnou paprikou, přidáme na kostičky nakrájený oloupaný citrón a při podávání ozdobíme rozsekanou petrželkou. Podáváme s rýží. Dobrou chuť.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *