Balkánský pekáč

Balkánský pekáč je rychlý, jednoduchý a levný recept na skvělý oběd či večeři. Jde o bezmasý pokrm se zeleninou a dvěma druhy sýrů, který krásně kombinuje brambory s cuketou.

Suroviny:
1 kg cukety
500 g brambor
200 g tvrdého sýra
200 g balkánského sýra
100 ml olivového oleje
4 ks rajčat
1 ks cibule
2 stroužky česneku
sušená bazalka
zelená petrželka
sůl a pepř

Postup přípravy na Balkánský pekáč

Veškerou zeleninu důkladně omyjeme. Začneme s brambory, které uvaříme ve slupce do poloměkka a po vychladnutí je oloupeme. Oloupané brambory, cuketu, rajčata a cibuli nakrájíme na kolečka, jsou-li moc velká, můžeme je ještě přepůlit. Česnek nakrájíme na drobné kousíčky (můžeme jej také nadrtit), tvrdý sýr na tenké čtverečky nebo obdélníčky, balkánský sýr na kostičky. Pekáč nebo zapékací mísu vytřeme olejem a naskládáme do ní na střídačku brambory, cuketu, rajčata, cibuli a tvrdý sýr. Do jedné z vrstev vložíme také připravený česnek. Dle chuti osolíme (ale pozor – balkánský sýr je slaný dost sám o sobě), lehce opepříme, posypeme bazalkou a kostičkami balkánského sýra. Nakonec pokapeme olejem a vložíme do trouby vyhřáté na 200°C a pečeme 30 minut. Na talíři posypeme zelenou petrželkou.
Tak jako ke každým zapečeným bramborám, i nyní doporučujeme podávat s kyselou okurkou či červenou řepou, vhodné je také pečivo. Dobrou chuť!

Napsat komentář

(číslicí) (*)

(*) = povinné pole

Vyhledávání
Odkazy
  • Doporučujeme si do vaší kuchyně pořídit kvalitní kuchyňské potřeby od české značky Tescoma!
Kontakt
    Znáte nějaký recept a chcete se o něj podělit s ostatními?
    Děkujeme! Vděčni budeme za každý váš recept.
Reklama
    Bialetti konvička

    Ideální designový a funkční doplněk do kuchyně pro milovníky kávy

    Moderné kuchyne

    Návrhy kuchýň v 3D od ORESI ZADARMO