Bavorské vdolečky

Bavorské vdolečky jsou velice známým a oblíbeným dezertem, často se však podávají také jako hlavní jídlo. Obvykle je ochucujeme marmeládou, tvarohem a šlehačkou. Rovněž lze bavorské vdolečky přelít kysanou smetanou nebo jogurtem.

Suroviny:
500 g mouky
200 ml mléka
60 g másla
50 g cukru
20 g droždí
2 žloutky
1 vejce
citrónová kůra
tuk nebo olej na smažení
tvrdý tvaroh
marmeláda (nebo švestková povidla)
šlehačka
špetka soli

Postup na přípravu bavorských vdolečků

Nejprve je potřeba si připravit kvásek. Droždí promícháme s cukrem, přidáme část vlažného mléka, promícháme a necháme na teple vykynout. Zbylé mléko trochu ohřejeme a rozmícháme v něm vejce, žloutky a citrónovou kůru, mouku smícháme se solí. Rozehřejeme tuk, přidáme cukr, připravený kvásek a dobře propracujeme vláčné těsto (nemělo by být tuhé) a necháme jej chvilku odpočinout pod utěrkou (necháme asi hodinu kynout).
Poté těsto vyválíme na zhruba centimetr a půl silnou placku a pomocí formičky vykrajujeme přiměřeně velké vdolečky, které na pomoučené prkýnko dáme ještě na chvíli kynout (asi 15 minut). Pak je v rozpáleném tuku usmažíme. Nejdříve vdolečky smažíme přikryté pod pokličkou, pak je obrátíme a dosmažíme dozlatova i z druhé strany již bez pokličky.
Při kladení vdolečků do rozpáleného tuku vytlačíme do každého důlek, který při podávání naplníme marmeládou nebo povidly. Bavorské vdolečky ještě posypeme strouhaným tvarohem a ozdobíme kopečkem šlehačky. Dobrou chuť.

Napsat komentář

(číslicí) (*)

(*) = povinné pole

Vyhledávání
Odkazy
  • Doporučujeme si do vaší kuchyně pořídit kvalitní kuchyňské potřeby od české značky Tescoma!
Kontakt
    Znáte nějaký recept a chcete se o něj podělit s ostatními?
    Děkujeme! Vděčni budeme za každý váš recept.
Reklama
    Bialetti konvička

    Ideální designový a funkční doplněk do kuchyně pro milovníky kávy

    Moderné kuchyne

    Návrhy kuchýň v 3D od ORESI ZADARMO