Rádi si zdobíte vánoční stromeček přírodními ozdobami, jako jsou ořechy nebo slaměné figurky? Pověste na stromek také pár perníčků dle našeho receptu. Samozřejmě je můžete po Vánocích sníst. Mlsat můžete i během zdobení stromečku.
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 g medu
150 g pískového cukru
125 ml vody
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody
1 žloutek na potření
Postup na přípravu perníčků na stromeček
Med, cukr a vodu svaříme, horké zpracujeme s moukou a kořením. Do téměř vychladlého těsta vpracujeme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto necháme alespoň 5 hodin odpočívat. Potom vyválíme placku 3 mm silnou formičkami vykrajujeme různé tvary perníčků.
Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.