Perníčky na vánoční stromeček
Rádi si zdobíte vánoční stromeček přírodními ozdobami, jako jsou ořechy nebo slaměné figurky? Pověste na stromek také pár perníčků dle našeho receptu. Samozřejmě je můžete po Vánocích sníst. Mlsat můžete i během zdobení stromečku.
Suroviny:
500 g hladké mouky
250 g medu
150 g pískového cukru
125 ml vody
1 lžička mleté skořice
1 lžička mletého hřebíčku
1 vejce
2 lžičky jedlé sody
1 žloutek na potření
Postup na přípravu perníčků na stromeček
Med, cukr a vodu svaříme, horké zpracujeme s moukou a kořením. Do téměř vychladlého těsta vpracujeme vejce a sodu smíchanou s trochou mouky. Těsto necháme alespoň 5 hodin odpočívat. Potom vyválíme placku 3 mm silnou formičkami vykrajujeme různé tvary perníčků.
Klademe na plech vyložený pečícím papírem a ve středně teplé troubě upečeme. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným žloutkem a po vychladnutí zdobíme bílkovou polevou.